Evenimente / Burse acordate de consiliul județean pentru însușirea pregãtirii cașului

Doi tineri din județul Harghita, susținuți de Asociația de Dezvoltare Ruralã a Consiliului Județean Harghita și trei cooperative de fermieri din județ, își însușesc în Ungaria pregãtirea cașului.

La concursul de proiecte organizat în acest sens s-au înscris Demeter Adolf din Nicolești și Tankó Barna din Lunca de Sus. Scopul bursei este sprijinirea cooperativelor de fermieri în pregãtirea de personal specializat, a afirmat directorul asociației de dezvoltare ruralã, Márton István. Partenere în cadrul acestui proiect sunt cooperativele Tatros de la Lunca de Sus, Târnava Mare din Cristuru-Secuiesc și Csengõ de la Frumoasa. Partenerul maghiar din cadrul proiectului este reprezentat de Asociația Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítõk. Bursierii au posibilitatea de a petrece șase luni la meșterii în pregãtirea cașului din Ungaria, iar mai apoi, timp de cinci ani trebuie sã își desfãșoare activitatea în cadrul cooperativei care le-a asigurat o parte din bursã.

„Este nevoie de persoane care sã se specializeze în pregãtirea cașului, deoarece existã o lipsã de personal în acest domeniu. Cei care și-au însușit aceastã meserie au fãcut acest lucru în cadrul firmelor care prelucreazã cantitãți mari de lapte, acesta este motivul pentru care nu sunt familiarizați cu tehnicile pregãtirii manuale a cașului. Scopul nostru este sprijinirea acestui tip de manufacturã”, a afirmat Márton István.

Borboly Csaba este de pãrere cã acest program de acordare a burselor redã importanța și necesitatea cooperãrii la nivelul cooperativelor de fermieri. La ședința de evaluare a activitãții Asociației de Dezvoltare Intercomunitarã Cãlimani Giurgeu, care a avut loc la finele anului trecut, președintele consiliului județean a îndemnat reprezentanții localitãților din partea de nord a județului de a colabora și demara programe care sã vinã în ajutorul fermierilor. Nu în ultimul rând, acesta a menționat cã odatã cu constituirea acestor parteneriate crește prețul laptelui, dar se creeazã și locuri de muncã.

„Trebuie sã avem în vedere la început de an ca programele noastre sã poatã avea continuitate. Scopul cursurilor este același ca și cel al cooperativelor din domeniu –  crearea premiselor pentru cât mai mulți producãtori pentru a putea sã își punã pe picioare afacerea proprie”, a spus președintele consiliului județean.

Pe Demeter Adolf l-am întâlnit la Szente. Ne-a spus cã în lunile septembrie și decembrie a încercat sã-și însușeascã meseria de la un fermier din Kõrösladány, în octombrie a fost la un meșter din Mónosbél, în noiembrie la Debrecen, iar acum, în ianuarie va fi la Szente, urmând ca luna viitoare sã se deplaseze la Etyek. Pânã în momentul de fațã a învãțat sã pregãteascã iaurt, smântânã, unt, frișcã și produse din lapte aromatizate, cașuri cu diferite arome și de diferite texturi, urdã, brânzã, cașuri maturate. Are în plan ca acasã sã fabrice cașuri afumate, deoarece sunt cãutate pe piața din domeniu, dar și cașcaval Camembert, respectiv produse proaspete din lapte, ca iaurtul sau untul. Mai târziu și-ar dori sã se specializeze pe pregãtirea cașurilor maturate. Demeter Adolf s-a ocupat cu pregãtirea cașului doar superficial, ajutându-și tatãl, însã având în vedere cã îi place agricultura, s-a hotãrât sã urmeze un astfel de curs. Dupã finalizarea pregãtirii profesionale îți va desfãșura activitatea în cadrul cooperativei Csengõ din Frumoasa.

Tankó Barna învațã în aceastã lunã sã pregãteascã cașul la Debrecen. A fost de douã ori la Kõrösladány și la Szente. Pregãtirea sa se va încheia în luna martie, iar în februarie se va afla la Eger, în martie la Etyek, mai apoi acasã, în cadrul cooperativei Tatros. S-a ocupat cu pregãtirea cașului, timp de un an, împreunã cu familia sa. În cursul lunii decembrie a lucrat pentru pregãtirea produselor scoase la vânzare la târgul de Crãciun de la Szeged. Pentru acest eveniment au pregãtit diferite sortimente de caș, urdã și alte produse lactate. Tankó Barna, dupã experiența de la târg, a tras concluzia cã este mai ușor de pregãtit cașul, decât de vândut.

Newsletter


Nume
E-mail

Facebook