Székely termékek / Székely Könyvtár - Tamási Áron: Válogatott novellák

Székely Könyvtár - Tamási Áron: Válogatott novellák Kategória: Szellemi termékek
Helység: Csíkszereda
Termelő : Hargita Kiadóhivatal

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Kiadóhivatal „Székely Könyvtár” címû 100 kötetesre tervezett könyvsorozatának huszonnegyedik kötete Tamási Áron válogatott novelláit tartalmazza.

Ár: 35 lej (2500 Ft)
Elõfizetõknek 25 lej (2000 Ft)


Tamási novelláinak jellemzõi: költõiség és játékosság.

Költõiség ott, ahol az érzéstõl túlcsorduló lélek a lírát hívja segítségül az ámulatos vagy éppen rettenetes valóság szavakba öntéséhez; játékosság ott, ahol nyelvében és nyelvével ficánkol a székely, ha már a szûkké lett életben, présként szorító mindennapokban nagyon nem ficánkolhat.

A költõiség fõleg a leíró részekben jelentkezik. Meghökkentõ, de igen találó hasonlatok, metaforák, költõi képek merevítik ki ámulatos mûvészfotókként az élet hétköznapi jelenségeit, vagy olykor borzalmas látványait: „…a friss fényben piros szájjal dalolnak a hazajött fecskék; olyanok éppen, mint apró kicsi papok, kik az elsõ miséjüket éneklik” (Rendes feltámadás); „A falu úgy feküdt a maga háborítatlan csendjében, mint egy földre boruló hatalmas anyaszív, amelyik estére kelve mindennap megnyílik, hogy magába fogadja az érkezõ gyermekek örömét” (Keserû kenyér); „Öröme hajtotta, mint a benzin a motort” (Himnusz egy szamárral). Vagy kedvencem, ahol egy elsõ világháborús témájú novellában így tömöríti szavakba a kimondhatatlan szörnyûséget: „A hátuk megett egy égõ falu képében Ferenc Jóska pásztortüze lobogott” (Siratnivaló székely).
(Molnár Vilmos ajánlója)

Kapcsolatfelvétel

Nevem
E-mail
Kérjük részletezze kérését
Az üzenet elküldéséhez megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot.


Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is