Székely termékek / Székely Könyvtár - Csiki László: Titkos fegyverek

Székely Könyvtár - Csiki László: Titkos fegyverek Kategória: Szellemi termékek
Helység: Csíkszereda
Termelő : Hargita Kiadóhivatal

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Kiadóhivatal „Székely Könyvtár” címû 100 kötetesre tervezett könyvsorozatának harmincötödik kötete Csiki László Titkos fegyverek címû regényét tartalmazza.

Ár: 35 lej (2500 Ft)
Elõfizetõknek 25 lej (2000 Ft)


Csiki László egy gyermek szemszögét választva közelít rá, milyen volt Bukarestben magyarként élni a kilencszázötvenes évek elején. A hitelesség szempontjából nem lényegtelen, hogy a szerzõnek is voltak hasonló élményei gyermekkorában. A fõszereplõnek, Tibinek vannak emlékei szülõföldjérõl is, egy székelyföldi faluról, ahonnan anyjával együtt, aki egyedül neveli õt, a román fõvárosba települnek át. A jobb megélhetés reményében, de azért is, hogy némely ügyek kapcsán ne kerüljenek a kommunista hatalom látóterének fókuszába. Egy sokszínû nagyvárosban, a sokféle múltú emberek kavalkádjában könnyebben el lehet tûnni a hatalom szeme elõl. Meg aztán elõttük jártak a „szálláscsinálók”, erdélyi magyar rokonok, ismerõsök, akik már évekkel elõbb kerültek Bukarestbe, és „jó helyet” tudnak biztosítani ott nekik. („Róza néni az elsõ és a második háború között került ebbe a konyhába a Székelyföldrõl, ahonnan fiatalon el szoktak jönni a lányok cselédnek, de még nagyságának is, hogy aztán bitangot szüljenek, vagy más nyelvû törvényes gyereket. Félelmetes – nem? –, hogy az övé, mégis idegenül beszél.”)
A regény azzal végzõdik – action gratuit? –, hogy anya és gyereke mégiscsak végleg hazatérnek a szülõföldre. Lehet, hogy a viszonyok ott és akkor mostohábbak, mint az idegen nagyvárosban, lehet, hogy odahaza épp nehezebb az élet. De odaköti õket valami. Ha más nem, az emlékek. Amelyek nélkül lehet élni, de talán nem érdemes.
(Molnár Vilmos ajánlója)

Kapcsolatfelvétel

Nevem
E-mail
Kérjük részletezze kérését
Az üzenet elküldéséhez megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot.


Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is