Székely termékek / Székely Könyvtár - Cseres Tibor: Foksányi szoros

Székely Könyvtár - Cseres Tibor: Foksányi szoros Kategória: Szellemi termékek
Helység: Csíkszereda
Termelő : Hargita Kiadóhivatal

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Kiadóhivatal „Székely Könyvtár” címû 100 kötetesre tervezett könyvsorozatának harmincnegyedik kötete Cseres Tibor Foksányi szoros mûvét és két novelláját tartalmazza.

Ár: 35 lej (2500 Ft)
Elõfizetõknek 25 lej (2000 Ft)


Cseres Tibor a szerelmi történetek mellett még végbe visz egy másik regénytechnikai bravúrt. Maradhatott volna a „székely puccs” tragikomikus, abszurd végkifejleténél, szépírói eszközökkel újraírhatta volna nevetségesen provinciális elhalását. Egy olyan alkotó, akinek szinte egész életmûvét a nemzet nagy sorskérdéseinek vezérfonalára lehet felfûzni, ezen belül is külön kiemelt szerepük van az erdélyi, moldvai magyarság golgotáinak (lásd: Vízaknai  csaták, Õseink kertje, Erdély ) – nem választhatta a tragikomédiát. Mélységes empátiáitól indíttatva, a fikció mellett döntött. „Erdély égõ sebhely mind a magyar, mind a román nemzet testén – vallja a 1988-ban –, bár a fájdalmas lüktetésbõl ma nagyobb rész jut a magyar népnek.” Cseres Tibor vízióira hagyatkozva, ama lüktetést mélyen megszenvedve és átérezve, hõseinket helyszíni szemlére beviszi a magyarság legárvább népcsoportjához, a moldvai magyarokhoz, oda is a „legilletékesebb” kútfõhöz, a tragikus sorsú, Klézsén lelkipásztorkodó Petrás Ince Jánoshoz. A nála eltöltött pár nap alatt szerzett értesülések, megérzések, szenvedéstörténetek után döntenek Orbán Balázsék a foksányi szorosba tervezett betörés lefújása mellett, hiszen ott vannak a „túszok”, a moldvai magyarok.
Ha a „székely puccs” brassói kipukkanása a történelmi való, akkor a klézsei döntés az igazság. A mindennél fontosabb irodalmi igazság.
Ezért is döntöttünk a könyv szerkesztése közben úgy, hogy a Foksányi szoros koszorúja mellé, mintegy addendaként, bár nem mellékes jelleggel, feltûzzük Cseres Tibor másik két, moldvai magyarokról született mûvét, a Zöld Péter levelei a pápához és a Jaj, de magas ég címû novelláit is. Úgy hisszük, hogy ekként teljesebb és egészebb lesz Cseres Tibor székely és csángó-magyar tematikájú fejezete.
A könyv kiadását a Székelyföld szerkesztõsége a száz éve Gyergyóremetén született írónk emléke elõtti fõhajtásnak tekinti.
(Ferenczes István ajánlója)

Kapcsolatfelvétel

Nevem
E-mail
Kérjük részletezze kérését
Az üzenet elküldéséhez megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot.


Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is