Székely termékek / Székely Könyvtár - Cserei Mihály: Erdély históriája II.

Székely Könyvtár - Cserei Mihály: Erdély históriája II. Kategória: Szellemi termékek
Helység: Csíkszereda
Termelő : Hargita Kiadóhivatal

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Kiadóhivatal „Székely Könyvtár” címû 100 kötetesre tervezett könyvsorozatának huszonkettedik kötete Cserei Mihály Erdély históriája címû mûvének második kötete.

Ár: 35 lej (2500 Ft)
Elõfizetõknek 25 lej (2000 Ft)


Kurucok, labancok, udvari intrikák, csaták és menekülések, sebesülés és váltakozó sikerû pályafutás – mindez önmagában szinte csak egy „szokványos” emberi sors lenne a kor Erdélyében. Cserei Mihály beszámolója azonban egészen személyessé teszi ezt a kort, históriáját olvasva szinte érezzük az udvarházak szagát, hallani a társzekerek dübörgését, s a részeg fõurak vitázását.

Amolyan csereimihályos iróniával azt is mondhatnánk: a szerzõ derék székely ember: ha éppen nem panaszkodik, akkor kárörvendezik – de komolyra fordítva a szót: éppen ettõl az emberi látásmódtól hiteles a beszámolója. Úgy ír az akkori világpolitikáról, mint aki otthon van benne – s otthon is volt, akkor is, ha éppen brassói házában ápolgatta köszvényét. Nem ragaszkodik az objektivitáshoz (akkoriban talán nem is használták ezt a szót, de még a fogalmat sem) – a kor szereplõi olyanok, amilyenek. Legfõképpen olyanok, ahogyan tetteik és cselekvéseik által megítéltettek Cserei Mihály által: például Teleki Mihály nyilvánvalóan galád és gonosz ember, Béldi Pálra pedig glóriát fest. A valóság nyilván összetettebb és bonyolultabb volt akkor is – de mindez teljesen mellékes, a néhol barokkos, de mai napig ismerõsen csengõ szófordulatokkal megírt História mégis valóságszerûen és élethûen adja vissza a kor hangulatát.
(György Attila ajánlója)

Kapcsolatfelvétel

Nevem
E-mail
Kérjük részletezze kérését
Az üzenet elküldéséhez megkérjük másolja be a fent látható biztonsági kódot.


Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is