Események / Mézfesztivál és Ôszi Vásár a hétvégén Csíkszeredában

Megnyitották a Csíkszéki Mézfesztivált és a Hagyományos Termékek Ôszi Vásárát pénteken, október 13-án a csíkszeredai Szabadság-téren. A kétnapos rendezvény alatt az érdeklôdôk különbözô helyi termelôk által készített termékeket és élelmiszereket vásárolhatnak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Brüsszelbôl hazatérve a vásáron megjelenteknek örömmel számolt be, hogy az európai fôvárosban is látszik, hogy a helyi termelôk jól végzik munkájukat, hiszen mint azt több termelôtôl hallotta nem ritka, hogy a termékkészletek már otthon elfogynak.– Köszönöm a termelôknek, akik megjelentek és közvetlen kapcsolatot alakítanak ki a vásárlókkal. Jó hallani, hogy a termékek már a háznál elfogynak ez is bizonyítja, hogy jó irányba halad a helyi termelés és egyre többen fordulnak hozzájuk – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a méhész egyesületekkel is egyre szorosabb az együttmûködés arra biztatva a vásárlókat, hogy fogyasszanak mézet mint a legegészségesebb édesítô, a méhészeknek pedig bô termést kívánt a jövôre nézve miután idén a fagyos idôjárás miatt alacsony volt a mézhozam.
A megnyitón részt vett Sebestyén Csaba parlamenti képviselô is, aki a Bukarestben megtartott sikeres Székely termék kiállításról számolt be (közleményünk itt olvasható). Mint mondta szükség van arra, hogy a helyi és megyei önkormányzatok összefogják és támogassák a helyi termelôket és mint ilyen a Hargita megyei jó példát mutatták be Bukarestben.
Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere szerint egyre többen megtalálják azt a rést, ahol a vásárlók a nagyáruházak termékei helyett a helyben készült termékeket választják, ezzel a helyi gazdaságot erôsítve és új munkahelyek létrehozását elôsegítve.
Márton István a Vidékfejlesztési Egyesület vezetôje elmondta, hogy az elmúlt kilenc év tapasztalata azt mutatja, hogy a termelôk feladata évrôl évre szaporodik, hiszen a vásárlók igényeinek mindig meg kell felelni, hogy árban és minôségében is jó terméket tudjanak elôállítani és a vásárok presztízse is ezáltal szavatolható kell legyen.Az esemény támogatói és szervezôi Hargita Megye Tanácsa és alintézménye Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesülete, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Romániai Méhész Egyesület Hargita megyei Kirendeltsége és a Csíkszéki Mézlovagrend.
Az Ôszi Vásár szombatig, október 14-ig 16 óráig látogatható, részletes program a közösségi oldalon érhetô el:
https://www.facebook.com/events/1713778658640409
Borboly Csaba közösségi oldalán rövid videóval lehet betekinteni a megnyitó hangulatába:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1401742456539800/

Csíkszereda, 2017. október 13.

Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is