Események / Magánkamara megalakítását szorgalmazza Borboly Csaba

A „hagyományos termék” minõsítés termelõknek való megszerzését és egy magánkamara megalakítását szorgalmazta Borboly Csaba megyeelnök Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének november 23-i közgyûlésén.

A minõsítés elõnyt jelentene, mert a helyi termékek általa nemcsak vásárokon, hanem boltokban is könnyebben értékesíthetõk. Borboly Csaba szerint ez a jövõben kötelezõvé válhat, amit nem kellene megvárni, így az egyesület munkatársai keresnék meg a gazdákat, hogy tájékoztassák õket, és segítsenek a megszerzésében. A magánkamara megalakítása azért lenne fontos, mert a törvény lehetõvé teszi a közintézmény általi támogatását, így hatékonyabban lehetne segíteni a gazdákat.

A megyeelnök szerint ne várjanak a fenti ügyekben a jövõ évig, hanem már idén lépjenek. Az is elhangzott, hogy a jövõben egy falugazdász szakember is segítené az egyesület munkáját, és a Székely Termék Szövetkezettel való foglalkozásra is alkalmaznának személyt.

A közgyûlés Borboly Csaba többi javaslatát is elfogadta. Célszerûségi tanulmányok, szakoktatási stratégia készítését tervezik, ösztöndíjjal támogatják a diákok vidékfejlesztéssel kapcsolatos szakdolgozatát, kutatását. Pályázatot írnak ki ágazati egyesületek (pisztrángos-, hús-, péktermék-, méhész-, sajt-, lovas-) eszközvásárlására, támogatják a Sapientia egyetemmel közös labor létrehozását, határoztak egy ingyenes arculat-marketing-online tanácsadás igénybevételérõl, a www.szekelytermek.ro honlap erõsítésérõl, egy agrárportál létrehozásáról, valamint a Székely Gazda címû havi tévéadás elindításáról.

Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is