Események / Interregionális csoport a helyi termékek érdekében

Go local! – Best practices of sustainable food policy on local level – címmel szerveztek workshopot október 11-én, szerdán a Régiók Bizottsága (CoR) épületében Brüsszelben, a régiók és városok európai hete rendezvénysorozat részeként (#EURegionsWeek).

A négynapos rendezvény az egyik legfontosabb esemény az EU regionális irányelvei mentén, amelyen régiós és városi közigazgatásban dolgozó tisztviselôk, valamint szakértôk, oktatók és kutatók oszthják meg egymással a regionális és városfejlesztés területén kialakult bevált módszereiket és ismereteiket.
A Hargita Megye Tanácsa fôszervezésében létrejött workshopon számos hazai, magyarországi (Bács-Kiskun, Pest és Vas megye részérôl, továbbá képviselte magát Borsod-Abaúj-Zemplén megye is) és európai jó példa hangzott el. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottságának tagja a Székely termék mozgalmat ismertette és megfogalmazódott egy interregionális csoport létrehozása, amely a fenntartható uniós élelmiszerpolitika témája köré épül, különös hangsúlyt fektetve a hagyományos és helyi termékek elôállításának fejlesztésére, a helyi kistermelôk támogatására.A workshop moderátora Winkler Gyula (videó az EP-képviselôvel), RMDSZ-es európai parlamenti képviselô felhívta a figyelmet, hogy a pulpituson helyet foglal az Anna Panna névre keresztelt székely baba is. Elmondta, egyre fontosabb a fenntartható gazdálkodás és a fenntartható élelmiszer ellátás, és az Interreg csoport létrehozása is egy lépés az ez irányú fejlesztések felé. (Borboly Csaba Facebook-bejegyzése a babáról).
– Ki szeretném emelni, hogy a fenntartható mezôgazdaság és vidékfejlesztés céljából a Közös Agrárpolitika mezôgazdasági támogatási rendszer jóval hangsúlyosabban kell támogassa kistermelôket, ebben a tekintetben pedig szükség van a KAP eszközeinek reformjára – mutatott rá bevezetô elôadásában Borboly Csaba megyeitanács-elnök.
Elôadásában az Építsünk Biztos Jövôt! Stratégiát is ismertette, Hargita Megye Tanácsa Középtávú Gazdaságfejlesztési Programjának egyik fô prioritása a minôségi élelmiszertermelés támogatása, ebben a tekintetben pedig a helyi erôforrások maximális kiaknázása. Mindez ötvözve a helyi turizmus fejlesztésével, valamint a vállalkozói szellem növelését célzó programokkal.
A Székely termék mozgalommal kapcsolatosan rövid összegzést adott az eddigi eredményekrôl: eddig 109 termelônek ítélték oda a Székely termék védjegyet, összesen 836 termékre (élelmiszertermékek, kézmûves termék, szellemi termék, ipari termék).  Havonta megrendezik a hagyományos termékek vásárát, valamint a tavaszi, ôszi és karácsonyi nagy vásárt. Errôl bôvebben Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetôje számolt be a jelenlévôknek.
Az interregionális csoport létrehozásával kapcsolatosan Borboly Csaba kiemelte: az EU jogszabályokban minél hangsúlyosabban jelenjenek meg a helyi termelôk érdekei, valamint olyan intézkedések elôremozdítása, amelyek segítik a minôségi hagyományos termékek elôállítását, illetve értékesítését.
– Fontosnak látjuk a csoport a létrehozását, ugyanis a helyi termékek minôségi garanciát nyújtanak a fogyasztónak a termék hitelességérôl, ugyanakkor a vidék fenntartható fejlesztésének hatékony eszköze. Az interregionális csoport tevékenységének célja tehát a helyi termelôk érdekérvényesítésének elôsegítése – summázta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.
– Tegyünk azért, hogy a helyi termék-elôállítás fejlesztésével csökkentsük a klímaváltozás negatív hatásait, ugyanis az a bidoverzitás szinte minden dimenzióját képes megváltoztatni. Ezért tisztelettel kérem önöket, támogassák csoport létrehozására vonatkozó kezdeményezésünket! – kérte a jelenlévôktôl Borboly Csaba, a Régiók Bizottsága raportôre. (helyszíni videó a megyeelnökkel)
A folytatásban Daniel Buda, EP-képviselô, a mezôgazdasági bizottság tagja szólalt fel (videó interjú a workshop után), majd Páczay György az Európai Parlament szakértôje és Robert Sorin Negoi??, a Régiók Bizottsága romániai delegációjának elnöke kapott szót. A folytatásban magyarországi jó példákat ismertettek Hargita megye testvérmegyéi közül. Elôadást tartott még Alin-Adrian Nica, a CoR romániai delegációjának tagja és Arno Kompatscher, dél-tiroli jelentéstevô, aki nagyon pozitívan értékelte az interregionális csoport létrehozását.
A workshop végén Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselô fogalmazta meg a konklúziókat. (Interjú az EP-képviselôvel) A workshopon elhangzott annak fontossága, hogy az EU-s döntéshozatal figyelmét fel kell hívni, hogy a hozzánk hasonló kistermelôk számára az elônyök legyenek biztosítva.A workshop után a székely termékeket meg is kóstolhatták a résztvevôk, nagy sikernek örvendtek a házi készítmények, sajtok, ízletes kenyér, tepertô és zakuszka, valamint a szörpök és lekvárok. Fotók a kóstolóval egybekötött kiállításról.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszönetét fejezi ki a csapatnak, aki segített a workshop megszervezésében és lebonyolításában, illetve a székely termékek feltálalásában, és azok bemutatásában.
A helyszínrôl készült videók itt tekinthetôk meg: LINK
Összefoglaló videó a workshopról.
A workshopról készült fotók a COR oldalán tekinthetôk meg: https://www.flickr.com/photos/euregionsweek/albums/72157687745513514
 
Csíkszereda, 2017. október 11.

Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is