Események / Falusi vendégasztal – felmérik az igényt

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság november 30-ig tartó tájékoztató kampányt kezdeményezett azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye azt a rendelet-tervezetet, amely a falusi vendégasztalok (Punctele Gastronomice Locale) mûködését szabályozná és tenné lehetôvé.
Hargita Megye Tanácsa, mint a Székely termék védjegy tulajdonosa kiemelt fontosságot tulajdonít ennek a kezdeményezésnek, amely erôsítheti a hagyományos és székely termékek mozgalmát, hogy a helyben elôállított termékeket helyben tudják értékesíteni a termelôk.
A falusi vendégasztalok azt a célt kívánják szolgálni, hogy lehetôséget adjanak a termelôknek, a kisgazdáknak, akik falun élnek és dolgoznak, hogy helyi termékként értékesítési lehetôségeik legyenek törvényes keretek között.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tervezettel kapcsolatosan úgy véli, hogy az kellô konzultálással, az érintettek széles körû bevonásával még jobbá tehetô, ezért a közösségi térben konzultációra bocsátotta a témát.
A megyeelnök szerint a térségi kisvágóhídak vagy kisvágópontok kialakítása rendkívül sürgetô, hisz csak ezáltal válik lehetôvé a falusi vendégasztalok gördülékeny mûködtetése.
– A helyi termékek megtermelése, feldolgozása és értékesítése hozzájárul a térség megerôsödéséhez, a munkahelyteremtéshez, a fiatalok itthon maradásához, ezáltal pedig egy biztos székely jövô megteremtéséhez – fogalmazott Borboly Csaba.
– Nekünk az a dolgunk most, hogy minél több vidéken élô emberhez eljusson az üzenet, hogy lesz-e jelentkezô erre a kezdeményezésre, hisz vannak elônyei és hátrányai is – véli Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója.
Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság fôosztályvezetôje elmondta: a fôhatóság elindított egy felmérési akciót országos szinten, hogy tisztába legyen körülbelül hány személy igényli ezt a tevékenységet folytatni. A falusi vendégasztal keretében napi két féle levest, két féle fôételt és 2 féle desszertet kell elkészíteni, és aznap azt el is kell fogyasztani. Ezeket az ételeket a higiéniai elôírásoknak megfelelôen készíthetik csak el. Ilyen fajta tevékenységet csak autorizált fizikai személyek és családi vállalkozások, valamint cégek végezhetnek.
A cégek a következô dokumentációt adják le az állategészségügyhöz:
- személyi igazolvány másolata
- vállalkozói bizonylat
- alaprajz, arról a helyiségrôl, ahol a tevékenység fog zajlani
http://www.ansvsa.ro/download/formulare_-_modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc
A dokumentáció elfogadása után egy tisztiorvos helyszíni terepszemlét tart és ha mindent rendben talál, akkor a kérelmezô megkapja a regisztrációs számot amellyel hivatalosan mûködhet. Ez lehetôvé teszi, hogy a gazdaságban megtermelt gyümölcsöt és zöldséget felhasználva készítse el a vendégasztal kínálatát. A hús alapanyag csak engedélyezett kisvágóhídról vagy kisvágópontról származhat.
A falusi vendégasztal iránt érdeklôdôk a helyi tanácsnál jelentkezhetnek és a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai igény esetén kiszállnak a helyszínre és ismertetik a mûködési feltételeket.
A falusi vendégasztalról az Aktuálisban
November 10-én, pénteken 18 óra 30 perctôl az Erdélyi Magyar Televízióban láthatják a Hargita Stúdió által készített Aktuális címû adást, melynek témája a falusi vendégasztallal kapcsolatos rendelet-tervezet. A készülô tervezetrôl Csata Orsolya mûsorvezetô Püsök Lászlót, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság fôosztályvezetôt és Márton Istvánt, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatóját kérdezte.
Az adás megtekinthetô az alábbi linken:
https://www.youtube.com/watch?v=zuJQX2ATKQE
 
Térségi fórumokra várják az érdeklôdôket
November 15-29. között Hargita Megye hét térségében szerveznek fórumot a helyi gasztronómiai pontok tervezet ismertetése érdekében, amelyre meghívják Ladó Zsoltot, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetôjét is.
Elsôként november 15-én 14 órától Galócáson, a Dumitru Gafton Általános Iskola sporttermében a Maroshévíz és környékén élôk számára ismertetik a kezdeményezést.
November 16-án 15 órától Gyergyóremetén a közösségi házban várják a Gyergyó térségi érdeklôdôket.
November 20-án 15 órától Szentegyházán, a kultúrotthonban ismerkedhetnek a kezdeményezéssel, amelyre az Udvarhely-Sóvidék-Homoród-mente érdekeltjeit várják.
Alcsík számára november 21-én 17 órától a csíkszentmártoni Baka János Könyvtárközpontban, Felcsík számára november 22-én 18 órától a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal nagytermében tartanak fórumot.
Gyimes és környéke november 23-án 16 órától a gyimesközéploki kultúrotthonban fejtheti ki véleményét a tervezettel kapcsolatosan.
A fórumsorozat utolsó állomása Székelykeresztúr lesz, november 28-án 16 órától a Molnár István Múzeum épületébe várják a Keresztúr és környéke lakóit, akik érintettek lehetnek a témában.
 
Csíkszereda, 2017. november 9.

Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is