Események / A megye hét tejbegyûjtô központját modernizálták

Az idei évben pályázati kiírásán keresztül összesen 130 ezer lej vissza nem térítendô eszközbeszerzési támogatást kínált a Hargita megyei állattenyésztô egyesületek tevékenységének fejlesztésére Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete.

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete – amelynek 46 Hargita megyei település a tagja – az idei évben a tejbegyûjtô központok korszerûsítésére 90 ezer lejes támogatási alapot irányzott elô.  Az augusztusi közgyûlésen a pályázati keretösszeg 40 ezer lejes növelésérôl döntöttek a tagok. A megnövelt keretösszegnek köszönhetôen egyetlen pályázó támogatásigénylését sem kellett elutasítani, vagy pedig a pénzhiány miatt csökkenteni.A pályázati keretösszeget a helyi tejbegyûjtô központok felszerelésének támogatására, továbbá szállítóeszközök, hûtôtankok, tejminôség-ellenôrzô készülékek vásárlására, illetve az egyesületek adminisztratív munkáját segítô számítógépek, nyomtatók, tejkvóta-nyilvántartó programok beszerzésére igényelhették – tájékoztatott Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója.
– Arra biztatjuk a gazdákat, hogy a termelôk maguk kellene, feldolgozzák  a nyersanyagot, jelen esetben a tejet, hogy a termékeket értékesíthessék, és ez által maguk szabhassák meg az árat. Ezt a célt szolgálják a tejbegyûjtô központok is, a sajtképzések, a havi vásárok, és a Székely termék mozgalom is! – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki tegnapi kászoni terepszemléje alkalmából a kászonaltízi tejbegyûjtôhöz is ellátogatott Becze István megyei tanácsossal, a vidékfejlesztési és mezôgazdasági szakbizottsága elnökével közösen.
A Csíkszentsimoni Tejtermelôk Egyesülete a több mint 12 ezer lejes támogatásból egy 1500 literes, automata mosóval rendelkezô tejhûtôtankot vásárolt.
32 ezer lejes támogatással segítették a csíkkarcfalvi juh- és szarvasmarha-tenyésztôk munkáját, áramfejlesztô készülék vásárlását és vezetékes fejôrendszer kiépítését téve lehetôvé.
A Kászonaltízi Szarvasmarhatartók Egyesülete több mint 17 ezer lejes támogatásban részesült, amibôl két, a nyers tej tárolására alkalmas edényt vásároltak.Egy tejhûtôtartály és egy tejminôség-ellenôrzô készülék beszerzésére 15 ezer lej vissza nem térítendô támogatásban részesült a Gyimesvölgyi Állattenyésztôk Egyesülete.
A Kobátfalvi Szarvasmarha-tenyésztôk Egyesülete pályázatának köszönhetôen, a több mint 17 ezer lejes támogatásból, a siménfalvi tejbegyûjtô részére vásároltak tejhûtôtankot.
A Korond községhez tartozó Pálpatakán a helyi tejcsarnok mûködéséhez szükséges tejhûtôtank beszerzési költségeihez 14 ezer lejjel, míg a bélbori tejbegyûjtô központ felszereléséhez 21 ezer lejjel járult hozzá a Vidékfejlesztési Egyesület.
 
Csíkszereda, 2017. november 6.

Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is