Események / Franciaországban a székely termékekrõl

Újabb nemzetközi eseményen ismertették Hargita Megye Tanácsa munkatársai a székely termékeket a Régiók Bizottsága képviseletében, ezúttal a franciaországi Nantes-ban szeptember 27-én megrendezett, a klímaváltozás témáját érintõ csúcstalálkozón.

A konferencián több mint 2000 résztvevõ volt jelen 50 nemzet képviseletében, a fenntartható mezõgazdaság témáját taglaló elõadások a klímaváltozás kihívásaira, valamint a lehetséges megoldásokra hívták fel a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan a székely terméket, mint jó gyakorlatot mutatták be a megyei tanács képviselõi. Elõadásukban szó esett egyrészt a mezõgazdaság jelenlegi helyzetérõl, mind romániai, mind pedig Hargita megyei viszonylatban. Másrészt a helyi termékek és a helyi termelõk kulcsszerepét hangsúlyozták, ami pedig a fenntartható mezõgazdaság alapjait illeti: a termelõi önszervezõdés támogatását, a megfelelõ infrastruktúra kialakítását, valamint a fogyasztói kultúra alakításának fontosságát emelték ki. Továbbá arról is beszéltek, hogy fontos szem elõtt tartani, hogy a fenntartható mezõgazdaság és az éghajlatváltozás következményei kéz a kézben jár, így a helyi termelõk, illetve a helyi termékek témáját hiba lenne a globális éghajlatváltozás kérdéseitõl elvonatkoztatva tárgyalni, mivel a mezõgazdaság az egyik olyan terület, amelyet az éghajlatváltozás negatív hatásai a legnagyobb mértékben érintenek, ebbõl kifolyólag pedig a helyi termelõk vannak kitéve az egyik legnagyobb veszélynek. Emellett kiemelten fontos, hogy tudatos vásárlók legyünk, ugyanis vásárlási szokásaink nagymértékben hatással vannak a fenntartható életmódra, amely közvetve hat az általános felmelegedésre. Minél több helyi terméket vásárolunk, annál kevesebb a levegõbe kerülõ szén-dioxid és egyéb káros anyag, mivel nagyon sok élelmiszer bejárja a fél világot.  Az elõadás anyaga elérhetõ a következõ linken: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2016/09/Sustainable-agriculture_Traditional-Local-Products_EN.pdf.

A hagyományos székely termékek nemzetközi népszerûsítése a védjegy levédése óta kiemelt célja Hargita Megye Tanácsának, így egy nemzetközi jellegû fórumon való részvétel lehetõséget ad nem csupán a székely termékek és Székelyföld nemzetközi népszerûsítésére, hanem olyan gyakorlatok és jó példák megismerésére is, amelyet a jövõben akár kamatoztatni is tudunk.  Továbbá a  fórumon való részvételt a helyi termelõink támogatását célzó lobbiként is értelmezhetõ, ugyanis a jogszabályok többsége, amely a klímaváltozás negatív hatásainak megelõzésére, illetve kezelésére irányul, gyakorlatilag a helyi termékek elõállítását támogatja. A globális éghajlatváltozással kapcsolatos következõ konferenciát – az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezménye Feleinek 22. Konferenciája, a COP 22 – november 7. és 18. között szervezik Marrákesben. A nantes-i találkozó kiváló lehetõség volt arra, hogy a helyi közösségek képviselõi véleményüket megosszák másokkal, és ez alapján egy közös üzenetet továbbítsanak a novemberi konferencia résztvevõinek.

Hírlevél


Nevem
E-mail

Facebook


Vendégkönyv


Elvira
2015-03-11 11:41:08

Gratulálok az új székely termelõknek és a székely termékeknek! Hajrá, Igazi Csíki Sör!...

További vélemények
Hozzászólok én is